C2H4 Molekülünün Hibritleşmesi-Sigma ve Pi Bağları
(Konunun Örnekler Üzerinde Ayrıntılı Anlatım Videosu Haberimizin Sonundadır.)
Bu haberimizde C2H4 Molekülünün Hibritleşmesi, Sigma ve Pi Bağları konusunu inceleyip örneklerimiz ile pekiştireceğiz.
C2H4 Molekülünün Hibritleşmesi ve Sigma-Pi Bağları
CH4 molekülünde tüm hibrit orbitaller hibritleşmeye katılmıştı. C2H4 molekülünde ise 2s, 2px ve 2py orbitalleri hibritleşmeye katılır. Her zaman tüm melez orbitaller hibritleşmeye katılmayabilir. Bileşiğin durumuna, oluşumuna göre hibritleşmeye katılacak orbital sayısı değişebilir.
C2H4 molekülü oluşurken 2s 2px 2py orbitalleri hibritleşmeye katılarak 3 tane özdeş orbital oluşturur. sp2 hibrit orbitalleri olarak adlandırılan bu orbitllerde birer elektron vardır. Hibrtleşmeye katılmayan 2pz orbitalinde de 1 elektron olduğu için karbon yapması gereken dörtlü bağı tamamlamıştır.
Aşağıdaki şekil incelendiğinde karbon atomunda bulunan sp2 hibrit orbitalleri hidrojen atomunun s orbitali ile uç uca örtüşerek C-H arasındaki sigma bağını oluşturur.
Karbon atomunun diğer sp2 hibrit orbitalleri birbiriyle uç uca örtüşerek C-C arasındaki sigma bağını oluşturur.
Karbon atomunda hibritleşmeye katılmayan yüksek enerjili pz orbitalleri düzleme dik ve yan yana örtüşerek pi bağını oluşturur.
Merkez karbon atomu sp2 hibritleşmesi yapmıştır.
Konunun daha ayrıntılı anlatımına, hibritleşmenin nasıl oluştuğu ve türleri, oluşan bağ çeşitleri hakkında detaylı bilgilere aşağıdaki videomuzdan ulaşabilirsiniz.
YouTube kanalımızdaki özel içeriklerimizi takip edin.