Kimya Bilimi Örnek Soru Çözümleri
(3 Videodan Oluşan Örnek Soru Çözümleri Haberimizin Sonundadır.)
Kimya, maddelerin yapısını, özelliklerini, içyapısındaki değişimleri, birbirleri ile etkileşimlerini ve bu etkileşimler sonucu meydana gelen değişiklikleri inceleyen bir bilim dalıdır.
Kimya ile uğraşan bilim insanının temelde iki amacı vardır. Evrendeki bütün maddeleri incelemek ve tanımak, bilinen elementlerden yola çıkarak yeni maddeler keşfetmek.
Bu nedenle kimya biliminin çalışma alanı oldukça geniştir. Kimya bilimi kendi içinde çeşitli ana dallara ayrılmıştır.
Elementler
Aynı proton sayısına sahip tek tür atomlardan oluşmuş saf maddelere element denir. Elementler fiziksel ve kimyasal yöntemlerle ayrışmazlar.
Erime ve kaynama noktaları sabittir, homojendirler. Sembollerle gösterilirler, doğada monoatomik, diatomik ve poliatomik halde bulunurlar.
Hidrojen, oksijen, kükürt, potasyum, kalsiyum, soyum, magnezyum, bor, azot….. günlük hayatta sıkça karşılaştığımız elementlerdir.
Bileşikler:
İki ya da daha fazla element atomunun sabit kütle oranında birleşmesiyle oluşan saf maddelere bileşik denir. Bileşikler formüllerle gösterilir.
Homojen maddelerdir. Erime ve kaynama noktası, yoğunluk gibi ayırt edici özellikleri vardır. Bileşenlerine kimyasal yöntemlerle ayrılabilirler.
Bileşikler kendini oluşturan elementlerin özelliklerini göstermezler. Farklı özelliğe sahiptirler. Örneğin suyu oluşturan hidrojen gazı yakıcı, oksijen gazı yanıcı iken iki elementin sabit kütle oranında bir araya gelerek oluşturduğu su bileşiği söndürücü özelliğe sahiptir.
Günlük hayatta sıkça karşılaştığımız bileşikler ve halk arasındaki adlandırmasına H2O-Su, HCl-Tuz Ruhu, HNO3-Kezzap, NaOH-Sud Kostik gibi örnekleri verebiliriz.
Laboratuvarda Uyulması Gereken Kurallar
Çok çeşitli deneylerin yapıldığı laboratuvarlarda deney esnasında herhangi bir kaza yaşamamak ya da yaşanılan bir kazada zar görmemek için dikkat etmemiz gereken birtakım kurallar vardır.
Laboratuvarda kullanılan tehlikeli kimyasalların, cam eşyaların tehlikelerinden korunmak için uyulması gereken kuralların ve temel uyarı işaretlerinin bilinmesi gerekir.
Laboratuvarda uyulması gereken kurallar:
1-Öğretmenin izni olmadan kimyasal maddeler alınmamalıdır.
2-Laboratuvarda herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.
3-Laboratuvar önlüğü giyilmeli, koruyucu gözlük ve maske kullanılmalıdır.
4-Laboratuvara girerken saçlar toplanmalı, mümkünse tırnaklar kısa olmalıdır.
5-Kullanılan kimyasal maddelerin kapaklarının kapalı olmasına dikkat edilmeli, kimyasal maddelere çıplak elle dokunulmamalıdır.
6-Kimyasal maddeler koklanmamalı, ağıza yaklaştırılmamalıdır.
7-Kullanılan sıvılar pipetle çekilmeli, kesinlikle ağızla çekilmemelidir.
Güvenlik ve Uyarı İşaretleri
Çevremizde, laboratuvarlarda, sanayi ve endüstride kullanılan birçok kimyasal madde üzerinde uyarıcı etiketlerle karşılaşırız. Kullanmadan önce bu maddelerin etiketleri mutlaka okunmalı, uyarı işaretleri dikkate alınarak çalışılmalıdır.
Kimyasal Maddeler Üzerindeki Uyarı İşaretleri:
Yanıcı Madde
Yakıcı Madde
Aşındırıcı (Korozif) Madde
Patlayıcı Madde
Tahriş Edici Madde
Zehirli Madde
Çevreye Zararlı Madde
Radyoaktif Madde
Konuya ait soru çözümlerini aşağıdaki videolarda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
YouTube kanalımızdaki özel içeriklerimizi takip edin.