Yoğunluk Farkıyla Ayırma
Karışımları Ayırma Yöntemleri
(Konu Anlatımı Haberimizin Sonundaki Videomuzdadır.)
Bu haberimizde Karışımları Ayırma Yöntemlerinden Yoğunluk Farkıyla Ayırma konusunu inceleyeceğiz.
Karışımları çeşitli ayırma yöntemlerini kullanarak bileşenlerine ayırabiliriz. Karışımları ayırmada kullanılacak yöntemler ve teknikler, karışımı oluşturan bileşenlerin özelliklerine göre belirlenir.
Bu yöntemler;
1. Tanecik Boyutu Farkından Yararlanarak Ayırma
2. Yoğunluk Farkından Yararlanarak Ayırma
3. Çözünürlük Farkından Yararlanarak Ayırma
4. Kaynama Noktası Farkından Yararlanarak Ayırma
5. Erime Noktası Farkından Yararlanarak Ayırma
6. Mıknatıslanma Yöntemiyle Ayırma
Yoğunluk Farkıyla Ayırma
Yoğunluk, maddeler için ayırt edici bir özelliktir. Bu yöntemi sınıflandıracak olursak;
• Savurma Yöntemi: Katı – katı heterojen karışımları ayırmada kullanılır. Örnek olarak buğday ve samanın rüzgarlı havada çiftçiler tarafından savrularak birbirinden ayrılmasını gösterebiliriz.
• Ayırma Hunisi: Yoğunlukları birbirinden farklı sıvı – sıvı heterojen karışımları ayırmada kullanılır. Örneğin zeytinyağı – suyun ayrılması.
• Çöktürme Yöntemi: Bir çözeltideki iyonun herhangi bir madde yardımıyla çökelti oluşturacak şekilde reaksiyona girmesini sağlamaktır. Pamukkale travertenlerindeki kalsiyum karbonatın suda çökmesi, sarkıt ve dikitler bu yönteme örnek gösterilebilir.
• Yüzdürme Yöntemi (Flotasyon): Katı -katı veya katı – sıvı heterojen karışımları ayırmada kullanılır. Her iki maddenin de çözünmeyeceği bir sıvı içerisine konması esasına dayanır. Örneğin toprak ve saman karışımını birbirinden ayırmak için her ikisinin de çözünmediği bir sıvı (su) içerisine konur. Yoğunluk farkından dolayı saman su yüzeyine çıkarken toprak dibe çöker.
• Aktarma Yöntemi: Yukarıdaki toprak ve saman örneğinde olduğu gibi su yüzeyinde toplanan samanın başka bir kaba aktarılması bu yönteme örnek olarak gösterilir.
(Konunun ayrıntılı anlatımını ve daha fazlasını aşağıdaki videomuzda bulabilirsiniz.)
YouTube kanalımızdaki özel içeriklerimizi takip edin.